Gezondheidsvoordelen van Medjoul dadels

Medjoul dadels zijn “the king” onder de dadelsoorten. In vergelijking tot andere dadelsoorten zijn Medjoul dadels zacht van structuur, terwijl anderen droog of semi-droog zijn van structuur. Medjoul dadels zijn voedzaam en gezond en hebben talloze voordelen voor de gezondheid.

Hieronder som ik 10 gezondheidsvoordelen op.

1.  Nutriënten

Medjoul dadels bevatten calorieën, koolhydraten, eiwitten en geen vet.

De aanwezige suikers bestaan uit glucose, fructose en sporen van sucrose en maltose.

 2. Vezelrijk

Medjoul dadels bevatten een grote hoeveelheid voedingsvezels. De oplosbare vezels zijn belangrijk bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel evenals het cholesterol niveau.

De beta-D-glucan in Medjoul dadels helpen bij de absorptie van water (in de dikke darm). Het voorkomt obstipatie.

 3. Bron van kalium

Medjoul dadels bevatten een flinke dosis kalium. Kalium helpt bij het balanceren van de pH in het lichaam. Kalium onderhoudt de  intercellulaire vochtbalans evenals de bloedsuikerspiegel. Tekort aan dit mineraal kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken.

 4. Rijk aan koper

Medjoul dadels bevatten een rijke hoeveelheid koper. Deze zorgt synergetisch voor de absorptie van ijzer, vorming van collageen, vorming van rode bloedcellen, een gezond zenuwstelsel en energieopwekking.

 5. Regulatie eetlust

Medjoul dadels helpen bij eetverslaving. Carving naar zoetigheid vermindert. Vanwege de hoge vezelgehalte vermindert het gevoel van trek en heb je wat langer een vol gevoel.

Verder helpt het ook bij het behouden van een gezonde spijsvertering. Dat komt door de oplosbare evenals de onoplosbare voedingsvezels en de vele aminozuren welke erg gunstig werken bij mensen met een prikkelbare darm en constipatie.

 6. Gezonde Snack

Medjoul dadels bevatten geen vetten, natrium of cholesterol.

 7. Energie bommetje

De grote hoeveelheid natuurlijke suikers in combinatie met kalium in Medjoul dadels, zorgen voor meer energie in het lichaam. Het verbetert de fysieke prestaties.

 8. Regulatie van de bloeddruk

Onderhoud van de normale bloeddruk vereist kalium en magnesium die zowel de kans op hart- aanvallen, als hart- en vaatziekten verkleinen.

Medjoul dadels bevatten kalium en magnesium. Het ontspant het lichaam, werkt gunstig voor het zenuwstelsel, maar werkt preventief gunstig tegen hart- en vaatziekten.

 9. Verkleint kans op aderverkalking

De anti-oxidanten in Medjoul dadels spelen een belangrijke rol bij het bestrijden van slechte vetten in het lichaam. Het hoge vezelgehalte speelt ook een belangrijke rol bij de bestrijding van afzetting van plaque, meestal veroorzaker van de ontwikkeling van arteriosclerose.

10.  Anti-oxidant

Mangaan in Medjoul dadels dienen als co-factor voor een verbinding bekend als superoxide dismutase. Dit anti-oxidant is nuttig in het lichaam voor het vernietigen van vrije radicalen die schade aan cellen veroorzaakt.

Zoals je ziet zijn dadels heel gezond en zijn ze geschikt als zoetmakers in taarten of andere gerechten.

Eet smakelijk en geniet vooral van deze natuurlijke gezondheidsbommetjes.

Ps. Bij de Lidl verkopen ze momenteel de Israëlische Medjoul dadels (zie bovenstaande foto). Hieronder een filmpje hoe ze worden gekweekt en verwerkt. Leuk om te zien.

Comments

  1. Dat er zo veel voordelen zitten aan het eten van dadels wist ik niet. Had ze wel zien liggen bij de Lidl, maar niet meegenomen. Morgen er maar even voor terug naar de winkel.

    1. Praktijk Pure Different

      Wat leuk je reactie. Het is best leuk te weten wat bepaalde voeding voor je lichaam kan betekenen. Soms verassend leuk en ook nog smakelijk.
      Veel plezier met je gezonde aankoop 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *