Yoni gezondheid

In deze geïndustrialiseerde samenleving is het lastig om in optimale gezondheid te blijven. Je hoort geregeld dat vrouwen kampen met vaginale klachten of vruchtbaarheidsklachten. Dat is heel lastig en soms ronduit verdrietig, vooral als de kinderwens uit blijft of sprake is van een nare aandoening.

Naast dat ik (Jelle) voorstander ben van natuurlijke verzorging en materialen heb ik zelf gekozen voor een lichaamsbewuste en milieubewuste oplossing.

Maandverbanden & inlegkruisjes uit supermarkten bevatten veelal toxinen, wat de yoni-gezondheid negatief beïnvloedt. Ekowinkels verkopen katoenen wegwerp maandverbanden & inlegkruisjes. Indien je moeite hebt met wegwerpartikelen, dan bestaan er ook wasbare maandverbanden & inlegkruisjes. Je kunt ze zelf maken, maar je kunt ze ook via verschillende websites kopen. Mijn voorkeur gaat uit naar bio-katoen met PUL als onderlaag, waardoor doorlekken voorkomen word. Het ademt en irriteert niet, het is hygiënisch en je kunt het netjes schoon krijgen in de was (eerst voorweken).

Hieronder een link waar je wasbare maandverband kunt kopen.

Yoni stoomreiniging

Sinds het begin van de mensheid zijn er altijd genezers geweest in elke gemeenschap. Deze genezers werden op handen gedragen door de gemeenschap, omdat ze uitgebreide kennis hadden van de planten en hun helende krachten. De genezers brachten talloze uren door, formuleerden en experimenteerden met manieren om deze planten te gebruiken, om de leden van hun gemeenschap te ondersteunen/te genezen. Ze leerden de mensen uit de gemeenschap het belang van het gebruik van de planten om de vitaliteit te behouden, dit noemen we tegenwoordig “preventieve geneeskunde”.

Maya genezers en vroedvrouwen gebruikten bajos. Bajos (ba-hoes) betekent in het Spaans “vaginale stoombad”.

Koreaanse genezers gebruikten deze methode ook, ze noemen het chai-yok.

Genezers gebruiken het vaginale  stoombad om vrouwen met chronische vruchtbaarheidsproblemen te helpen, maar ook om een ​​gezonde vruchtbaarheid te behouden. Een vaginaal stoombad is een geweldige manier om de vagina-gezondheid te ondersteunen. Het werkt voornamelijk reinigend.

Een stoombad werkt heilzaam en reinigend bij PMS, krampen tijdens menstruatie, (donker) bruin bloed tijdens de menstruatie, bloedstolsels tijdens de menstruatie, endometriose, PCOS, vleesbomen, pijnlijke menstruatie, baarmoederzwakte, baarmoederverzakking, onregelmatige menstruatiecycli, ovariumcysten, afwezigheid van menstruatie of als bloeden korter duurt dan 4 dagen of juist veel te lang……

Wat zijn de voordelen van vaginale stoombaden?

Een vaginaal stoombad brengt warmte naar de baarmoeder. Het gebruik van specifieke kruiden hebben heilzame eigenschappen. Ieder kruid heeft specifieke eigenschappen en uitwerking.

Meestal word er een heilzame blend samengesteld. Een maatwerkblend dat geschikt is per type vrouw met een specifieke klacht of ondersteuningsbehoefte.

De combinatie van kruiden voedt, versterkt en ondersteund/geneest. Het zorgt voor meer doorbloeding in het weefsel, bevordert de reiniging en maakt de vagina en de baarmoeder soepel. De warmte opent de poriën van de weefsels waardoor essentiële oliën opgenomen kunnen worden en in de bloedbaan terecht komen. Dat heeft een heilzaam effect.

Gebruik alsjeblieft geen etherische oliën in het stoombad, omdat ze te hoog geconcentreerd zijn en het weefsel kan doen irriteren. Gebruik daarom gedroogde kruiden als stoomkruiden.

Wanneer is een stoombad af te raden?

  • Bij extreem zwaar bloedverlies tijdens de menstruatie
  • Nooit stomen tijdens de menstruatie
  • Indien er sprake is van een vaginale infectie, open wonden, zweren of blaren
  • Tijdens zwangerschap!

Basis stoomkruidenrecept

  • Oregano = antiseptisch & antibacterieel
  • Lavendel = ontstekingsremmend & krampstillend
  • Kamille = antiseptisch

Deze kruiden in gelijke hoeveelheid in een voorraadpot doen. Hiervan kun je één cup kruiden toevoegen in een pan met kokend water. Dit 10 minuten laten meekoken. Daarna laten afkoelen totdat het ready is voor gebruik. Stoom mag je delicate huid niet verbranden. Je kunt het vooraf testen door je pols boven de pan te houden. Voelt het niet te heet aan, dan is het ready voor gebruik….

Welke kruiden zijn ook geschikt voor een stoombad?

Rozemarijn, goudsbloem, basilicum, rozenblaadjes, sint-janskruid, duizendblad, rode klaver, paardenbloem, bijvoet, alsem…….en nog enkele kruiden.

Als je naar een kuuroord gaat voor een vaginale stoombad, dan is dat best prijzig, terwijl je de kruiden heel simpel en goedkoop kunt samenstellen. Je kunt in je eigen huis de stoombad nemen.

Wat heb je nodig tijdens een stoombad?

Low budget kun je een oude houten stoel of kruk verbouwen tot stoom-kruk. In de zitting maak je een gat (splintervrij uiteraard), zodat de stoom op kan stijgen. Aan de poten bevestig je een plankje. Op dat plankje plaats je de pan met stoomkruiden.

Heb je geen zin om te verbouwen, dan is een douchestoel met uitsparing ook goed. Zie onderstaande link voor zo’n kruk….

De pan kun je ook op een verhoging onder de kruk plaatsen. Dat is ook goed….

Twee grote dekens. Wol of katoen hebben de voorkeur. 1 deken leg je over je schoot (je gaat uiteraard zitten zonder ondergoed aan) de andere deken wikkel je om je bovenlichaam, zodat het stomen behaaglijk wordt en dat je gaat zweten.

Stoom gedurende 20-30 minuten.

Heb je tijd en zin, ga gerust een uurtje liggen onder de dekens.

Je mag dit maandelijks ondergaan, maar ook één of twee keer per jaar.

Wat je zelf wenselijk vindt….

Veel stoomplezier toegewenst!

Gezondheidsgroeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *